Veilig zwemmen in open water
Ben jij van plan om te gaan zwemmen in buitenwater? Omdat je bijvoorbeeld een tochtje wilt maken, of omdat je traint voor een triatlonafstand of je wilt in de winter blijven dippen of winterzwemmen?
Dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om dit zo veilig mogelijk te doen. Wij hebben onze tips op een rijtje gezet.
Thuis / voorafgaand aan je zwempartij in natuurwater:
- Zwem altijd met een buddy (zeker in koud water!), maar laat je NOOIT opjagen om iets te doen wat te ver over je fysieke/mentale grenzen heen gaat! En als je zelf de ‘sterkere’ zwemmer bent: motiveer je buddy wel, maar niet teveel. Iedereen heeft andere doelen/ambities/ervaring.
- Zoek een veilige locatie. Op de website zwemwater.nl vind je alle ‘officiële’ plekken met gemeten zwemwaterkwaliteit in Nederland. Je kunt hier zien of er bijvoorbeeld blauwalg of andere bacteriën in het water zitten waar jij wilt zwemmen. Ook kun je hier de watertemperatuur zien.
- Check het weerbericht: is er onweer op komst, ga dan niet. Of hoe hard waait het? Wat betekent dit voor de golfslag, vind je het wel prettig om in hoge golven te zwemmen? Hoe warm of koud is het en wat betekent dit tijdens het omkleden? En gaat het regenen? Zorg dan dat je spullen op de kant droog blijven. Kortom, zorg dat je goed op de hoogte bent.
Op de plek waar je wilt gaan zwemmen / tijdens je zwempartij in buitenwater:
- Check de stroming.
- Is er scheepvaart? Zo ja; kan je uit de drukte blijven?
- Kan je makkelijk het water uit als dat nodig is?
- Wat betreft de route die je wilt gaan zwemmen, zorg dat je niet meteen kiest voor een grote oversteek maar zorg voor ‘escapes’ halverwege.
- Is de plek waar je start ‘sociaal veilig’? Kan je je tas laten liggen? Voel je je veilig bij omkleden.
- Je kunt er ook voor kiezen om je om te kleden bij auto, dan liggen je spullen droog en veilig (zorg er wel altijd voor dat tassen uit het zicht in de auto liggen), en hoef je alleen slippers/handdoek/boei mee naar waterkant te nemen. Je autosleutels kun je dan in je boei meenemen.
- Op welke tijd van de dag ga je? Wil je zwemmen tijdens de schemer? Let dan op als je met een zwembril zwemt, navigeren met zwembril in de schemer is lastig!
- Laat mensen weten waar/wanneer je zwemt.
Een zwemboei is een absolute vereiste in verband met veiligheid en zichtbaarheid
Zwem altijd met een zwemboei. Dit is voor twee zaken belangrijk, namelijk voor zichtbaarheid (zodat jij gezien wordt) en als reddingsmiddel om op te hangen als je vermoeid raakt of kramp krijgt.
Daarnaast kun je ook je (auto)sleutels/telefoon/portemonnee/bril meenemen in de boei! Laat deze niet in je tas aan de kant laten liggen. Ook kan het dragen van een gekleurde badmuts helpen bij de zichtbaarheid. Vaak hebben zwemboeien een (ingebouwd) fluitje of hang er zelf één aan, dan kun je om hulp vragen indien nodig.
Na afloop van je zwempartij in koud water:
Zwem of dip je in kouder water? Of doe je lange zwemtochten waarbij je lichaam afkoelt? Lees dan onderstaande aanvullende tips goed door.
- Na je zwempartij of dip, zeker in koud water; is het belangrijk dat je goed opgewarmd bent voor je terug naar huis rijdt. Ben je met de auto? Stap niet in de auto als je niet helemaal hersteld bent!
- Bij koud water of als je het snel koud hebt, neem dan een thermoskan warme drank mee. Zorg dat het lauwwarm is, gooi er thuis een scheutje koud water bij, want de keren dat ik mijn mond heb gebrand aan te hete thee zijn niet meer te tellen.
- Zorg voor warme kleding. Trek meteen je natte spullen uit en zorg dat je uit de wind staat indien mogelijk en kleed je zo snel mogelijk om. Neem eventueel een reddingsdekentje mee zodat je deze in geval van nood om kunt slaan.’
Al bovenstaande tips zijn afkomstig van de trainers van Zwemclub de Goede Morgen. Bij iedere zwemclub ochtend staat er een onderwerp centraal dat we voorafgaand aan het zwemmen behandelen.
In de winter gaat dit vaak over zwemmen en dippen in koud water, wat de effecten hiervan zijn en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. In de zomer gaat het over zwemmen in open water en geven we hier tips en tricks voor. Zo steek je ook altijd wat op.